"Dan i Bredstrit": U Srbiji umeren rizik poslovanja

Bez autora
Feb 07 2011

Međunarodna agencija za utvrđivanje rejtinga "Dan i Bredstrit" ocenila je da bi se novim sporazumom sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) nastavila fiskalna disciplina i ojačalo poverenje investitora u srpsku privredu.I u februarskom izveštaju DiB svrstava Srbiju u grupu zemalja sa umerenim rizikom za poslovanje. MMF je po završenoj šestoj reviziji ekonomskog programa Srbije u okviru stend-baj aranžmana iz maja 2009. saopštio da je ekonomski učinak u okviru aranžmana u potpunosti zadovoljavajuć i da su svi kriterijumi ispunjeni...

Međunarodna agencija za utvrđivanje rejtinga "Dan i Bredstrit" ocenila je da bi se novim sporazumom sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) nastavila fiskalna disciplina i ojačalo poverenje investitora u srpsku privredu.

I u februarskom izveštaju DiB svrstava Srbiju u grupu zemalja sa umerenim rizikom za poslovanje, saopštila je danas bonitetna kuća "Rating" (www.rating.rs), zastupnik DiB za Srbiju.

Analitičari DiB navode da je MMF po završenoj šestoj reviziji ekonomskog programa Srbije u okviru stend-baj aranžmana iz maja 2009. saopštio da je ekonomski učinak u okviru aranžmana u potpunosti zadovoljavajuć i da su svi kriterijumi ispunjeni.

Napomenuto je međutim da bi vlast u Srbiji trebalo da bude oprezna, s obzirom da su povećani rizici za makroekonomsku stabilnost, uključujući uticaje iz regiona i događaje na graničnim delovima zone evra.

U februarskom izveštaju DiB ističe se da je oporavak srpske privrede bio ubrzan tokom 2010. najviše zahvaljujući ekspanziji na sektorima finansijskog posredovanja, transporta, trgovine i ugostiteljstva.

Međutim, kako se dodaje, u poslednjem kvartalu 2010. zabeležen je pad spoljne tražnje i izvoza kao ključnih faktora ekonomskog oporavka.

Istovremeno je izostao veći podsticaj domaće tražnje zbog niskih zarada, pogoršanih uslova na tržištu rada, slabe dostupnosti kredita i čvršće monetarne politike.

Analitičari DiB takođe su ocenili da do sada NBS nije uspela da suzbije inflatorni pritisak, da je nestabilnost kursa i dalje velika, da su izgledi za dinar neizvesni i da slab priliv kapitala i neusklađenost privatnog sektora pogoduju daljoj depresijaciji dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik